De Nederlandse Munthandel
De Nederlandse Munthandel


- info@denederlandsemunthandel.nl

Platina

platina

De Italiaanse Julius Ceasar Scaliger stuitte op deze grondstof in Panama en Mexico rond 1500 . Deze grondstof werd door hem beschreven als zijnde niet smeltbaar . Tijdens bezettingsperioden door de Spanjaarden in Colombia stuitte zij op deze grondstof die vrij kwam bij de winning van zilver . Platina werd door hun als afval gezien en niet verwerkt . Rond 1740 stuitte ook de Spanjaard Antono de Ulloa op deze grondstof in Peru . Deze wilde de grondstof meenemen naar thuisland , maar het schip werd onderschept door de Engelse . In 1741 wist de Brits Charles Wood het platina te isoleren . 

platina

Munten

Platina word gebruikt voor de uitgifte van speciale munten . Meestal in beperkte oplage . Afname geschied door verzamelaars . Vanwege de hoge platinaprijs kunnen niet alle verzamelaars deze munten aanschaffen . Ook beleggers kopen graaf platina munten en platina baren uit winst oogmerk ( stijging en daling van platinakoers ) . Normaliter ligt de prijs van platina hoger dan goud . Op dit moment echter ( 2015 ) is de prijs van platina lager dan die van goud . Op zich een mooie kans om in platina te gaan . De andere kant van het verhaal is misschien dat de goudprijs op dit moment gewoon te hoog is .

Sieraden 

Platina sieraden zijn wereldwijd aanwezig doordat de grondstof dezelfde eigenschappen als goud heeft en ook de hoge prijsverhouding . In de volksmond wordt platina ook vaak wit goud genoemd . Verwijzend naar de prijs en niet de kleur van deze grondstof .

Industrie .

Net als zilver en koper wordt platina gebruikt in de industrie als geleider . Echter in gering mate en steeds minder vanwege de hoge aanschafprijs .Platina wordt ongebonden in de aarde gewonnen . Vaak bij de winning van nikkel als bijproduct . Op grote schaal gewonnen in landen zoals de Verenigde Staten , Het Oeral gebied en Zuid Afrika .